top of page



BAYBURT ÜNİVERSİTESİ
İLAHİYAT FAKÜLTESİ
2.4. Dinlerde Önemli Gün ve Geceler
Hemen hemen her dinde diğer zamanlardan farklı görülen, önem verilen bazı gün ve geceler vardır. Örneğin İslam dininde ramazan ayı “on bir ayın sultanı” kabul edilir. Ramazan ayı boyunca Allah’ın emri gereğince oruç tutulur, akşamları teravih namazı kılınır. Müslümanlar Yüce Allah’ın emrine uyarak cuma günü öğle vaktinde cuma namazı kılmak amacıyla camilere koşarlar. Cuma hutbesini dinler, namazdan sonra birbirleriyle görüş alışverişinde bulunurlar.
Ramazan Bayramı’ndan yaklaşık iki ay on gün sonra bütün Müslümanlar Kurban Bayramı’nı kutlarlar. Kurban Bayramı dışında Mevlit, Berat, Regaip ve Miraç kandilleri ile Kadir Gecesi de İslam dininde önem verilen gün ve geceler arasında yer alır. Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesi’yle ilgili olarak “Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.”(1) buyrulur.
Yahudilikte Tanrı’nın evreni altı günde yarattığına, yedinci gün olan cumartesi de dinlendiğine inanılır. Bu nedenle Yahudiler cumartesi günleri çalışmazlar. Bu günü sinagoglarda ibadet ederek geçirmeye önem verirler. Aynı şekilde Yahudiler Roşhaşana’yı dinî yılbaşı olarak kutlarlar. Mısır’dan çıkışları anısına kutladıkları Pesah (Fısıh) Bayramı’na da ayrı bir önem verirler.(2)
Hristiyanlıkta pazar günü kutsal kabul edilir. Bu günde kiliselere gidilir, ayinler düzenlenir, dua etmeye önem verilir. Meryem Ana Günü, Haç Yortusu, Paskalya ve Noel de Hristiyanlıkta önem verilen günlerdir.
Budistler Uposattha Günü’ne önem verirler. Her yıl Uposattha günü geldiğinde birçok Budist tatilde olur, çalışmaz. Ayrıca bu günlerde Budistler meditasyon yapar, dinî törenlere katılır ve oruç tutarlar.(1)



ETKİNLİK
“… Hak Rabb’inizdendir. Artık dileyen iman etsin dileyen inkâr etsin…” Kehf suresi, 29. ayet
“Dinde zorlama yoktur…”
Bakara suresi, 256. ayet.
Yukarıdaki ayetleri, İslam dininde inanca saygıya verilen önem açısından yorumlayınız
bottom of page