top of page



BAYBURT ÜNİVERSİTESİ
İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Dinlerin en çok üzerinde durduÄŸu konulardan biri ahlaktır. Genel olarak bütün dinler insanlara dürüst, güvenilir olmalarını, erdemli ve ahlaklı bir hayat sürmelerini öÄŸütler. ÖrneÄŸin İslam dininin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’de yalan söylemekten, hile yapmaktan kaçınmayı emreden; adalet, güvenilirlik, dürüstlük vb. ahlaki ilkelere önem vermeyi, baÅŸkalarıyla iyi geçinmeyi, insanlara iyilik etmeyi öÄŸütleyen birçok ayet bulunur. Bunlardan birinde, “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir ÅŸeyi ortak koÅŸmayın . Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komÅŸuya, uzak komÅŸuya, yanınızdaki arkadaÅŸa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Åžüphesiz Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”buyrulur.
DİNLER

BaÅŸka bir ayette ise ÅŸu ifade yer alır: “… Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabanız aleyhine de olsa Allah için ÅŸahitlik eden kimseler olun.”


ETKİNLİK
“ÖlçtüÄŸünüz zaman tastamam ölçün ve doÄŸru terazi ile tartın. Bu hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir.” İsrâ suresi, 35. ayet.
“EmrolunduÄŸu gibi dosdoÄŸru ol! Aşırı da gitmeyin. Çünkü o, sizin yaptıklarını çok iyi görendir. Hûd suresi, 112. ayet.
​
“İslam güzel ahlaktır.” Ali Muttaki, Kenzül Ummal, C 3, s. 17. “Sizin en iyi olanınız, ahlakı en güzel olanınız.” Müslim, Fedâil, 68.
Yukarıdaki ayet ve hadislerden ahlaki ilkeler çıkarıp aÅŸağıda boÅŸ bırakılan yerlere yazınız. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………
Hristiyanlık ve YahudiliÄŸin kutsal kitaplarında birçok ahlaki öÄŸüt yer alır. ÖrneÄŸin hem Tevrat’ta hem de İncil’de yer alan on emrin birçoÄŸu ahlakla ilgilidir.
Hint, Çin ve Japon dinlerinde de güzel ahlaka önem verilir. ÖrneÄŸin Çin dinlerinden Konfüçyanizmde doÄŸruluk, cömertlik, ağırbaÅŸlılık , nezaket ve samimiyet kiÅŸiyi erdemli kılan, ona deÄŸer katan beÅŸ temel özellik(3) kabul edilir.
ETKİNLİK
AÅŸağıdaki ÅŸemaya dinlerde önem verilen ahlaki ilkelere örnekler yazınız.
2.3. Ahlak
..........................................
Anne-babaya iyi davranmayı öÄŸütler.
.............................................
bottom of page