top of page

           Çin halkının büyük bölümü Taoizm, Konfüçyanizm ve Budizm dinlerinden birine mensuptur. Bunlardan Konfüçyanizm  ve Taoizm Çin’in millî dini kabul edilir. Temelde Hindistan’da ortaya çıkmasına rağmen Budizm de Çin’de benimsenip yaygınlık kazanmıştır. Bunun nedeni Budizmin birçok ilkesinin Konfüçyanizm ve Taoizm dinleriyle benzerlik göstermesidir. 

                Beş Klasik                                           Dört Kitap

     

 Değişiklikler Kitabı                                   1.Könfüçyüs'ün Konuşmaları

 Tarih Kitabı                                                2.Mensiyus'un Sözleri

 Şiirler Kitabı                                               3.Orta Yol Doktrini

 Törenler Kitabı                                           4.Büyük Bilgi

  İlkbahar ve Sonbahar Vakayinameleri   

1.Konfüçyanizm

          Konfüçyanizm, MÖ 551-479 yılları arasında yaşamış olan Konfüçyüs’ün görüşleri çerçevesinde oluşmuş bir dindir. Çin’in Lu şehrinde dünyaya gelen Konfüçyüs, küçüklüğünden itibaren iyi bir eğitim almış, kendini yetiştirmiştir. Bilge bir kişi olarak yirmi yaşından itibaren ders vermeye, öğrenci yetiştirmeye başlamıştır.

Konfüçyanizme ait bir tapınak

          Konfüçyanizm genel olarak tek tanrı inancına dayanan bir dindir. Bu dinde tanrı Tien olarak adlandırılır. Tien her şeyi yaratan, yöneten üstün bir varlıktır. İbadet edilip saygı duyulacak olan tek varlık odur.(1)             

          Konfüçyüs tarafından ileri sürülen görüşler, o öldükten sonra bir araya toplanıp kitap hâline getirilmiştir. Beş Klasik ve Dört Kitap’tan oluşan bu görüşler, Konfüçyanizmin kutsal metinlerini oluşturmuştur.

1.3.Çin ve Japon Dinleri

2.Taoizm

         Çin’de yaygın olan başlıca dinlerden biri Taoizmdir. Bu dinin temel ilkeleri, MÖ VI. yüzyılda yaşamış olan Lao Tse (Lav Dızı) tarafından ortaya konmuştur. Mistik yönü baskın olan Taoizm, Tao kavramı üzerine kuruludur. Tao ezelî ve ebedîdir. O, kendiliğinden vardır. Her şeyin başlangıcıdır. Sadece tek bir gerçek vardır o da  Tao’dur.(1) Tao görünmez, tam anlamıyla bilinemez. O, ancak düşünce yoluyla kavranılabilir. Bütün bu özellikleriyle Taoizm genel olarak tek tanrı inancına dayanan bir dindir.

 

          Taoizmde ruhun ölmediğine inanılır. Dünyada dürüst, iyi bir hayat süren kişilerin ruhlarının Tao ile birlikte olacağı inancı kabul edilir. Bu dinde cennet, cehennem, ahiret inancı vb. esaslar yoktur. Ancak ahlaki ilkelere büyük önem verilir. Taoizme göre insan; dürüst, güvenilir, alçak gönüllü, hoşgörülü, yumuşak huylu olmalıdır. Adalete, başkalarının haklarını korumaya önem vermelidir. Lüks ve savurganlıktan kaçınmalı, tutumlu olmayı ilke edinmelidir. İyliğe iyilikle, kötülüğe yine iylikle karşılık vermelidir. Tao’nun ilkelerine bağlı kalmalı, erdemli bir insan olmaya çalışmalıdır . Yöneticiler de bu ilkelere mutlaka uymalıdır. Bu ilkelere uyan kişi hem başkalarından saygı görür hem de yetenekli ve özgür olur.

ETKİNLİK

    İyiliğe iyilikle,kötülüğe de yine iyilik ile karşılık vermek ne demektir? Bunun sosyal ilişkiler açısından önemi nedir? Tartışınız.

3.Şintoizm

         Şintoizm, Japonya’da yaygın olan millî bir dindir. Bu din diğer din ve inançlara karşı herhangi bir tepki göstermez. Çok tanrılı bir inanç sistemi olan Şintoizm, başka dinlere karşı son derece hoşgörülüdür. Yaklaşık on beş asırdan bu yana Budizm ve Konfüçyanizm dinleriyle bir arada yaşaması da bunu ortaya koymaktadır.

 

          Şintoizmin diğer dinlerdeki gibi belirli bir kutsal kitabı yoktur. Ancak Kojiki ve Nihangi adı verilen kutsal vakayinameleri vardır. Japon edebiyatı için ilham kaynağı olarak görülen bu vakayinameler, sözlü olarak rivayet edimiştir. 

 

          Şintoizmde tabiatın çeşitli unsurlarına, tabiat güçlerine tapınmaya büyük önem verilir. Ay, güneş, fırtına, rüzgâr, gıda, ev, nehir doğa vb. varlıkların her biri için ayrı bir tanrı olduğuna inanılır. Şintoistlere göre pek çok tanrı içerisinde en büyüğü Güneş Tanrısı Amaterasu’dur. Çünkü o, dünyayı idare eder, tanrılar meclisini yönetir.

 

          Şintoizmde ataların ruhlarına önem verilir.  Bu ruhların yaşadığına inanılarak evlerde onlar için ayrı bir köşe oluşturulur. Buralara yiyecekler bırakılır. Şintoizmde ibadetler oldukça sade ve basittir. İbadet etmek isteyen Şintoist elini, yüzünü ve ayaklarını yıkayarak tapınağa gider. Burada dua eder. İbadetler din adamları öncülüğünde yerine getirilir.

Ara
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
bottom of page