top of page

1.4.Geleneksel Dinler

             Dünya üzerinde yaygın olan dinler sadece Yahudilik, Hristiyanlık, İslamiyet gibi ilahî; Hinduizm, Taoizm, Åžintoizm vb. millî dinlerden ibaret deÄŸildir. Bunlar dışında geleneksel dinler de vardır. Geleneksel dinler; herhangi bir kurucusu, kapsamlı bir inanç sistemi, belirli bir kutsal kitabı olmayan kabile dinleridir. Bu dinler daha çok, geliÅŸmiÅŸ bir yaÅŸam tarzı olmayan, kendine özgü doÄŸal ÅŸartlarda ve belli bölgede yaÅŸayan avcılık, balıkçılık veya toplayıcılıkla geçinen kabilelere özgüdür. Kabile üyelerinin aynı dine mensup olması bir zorunluluktur.

 

             

             Dinka, Ga, Nuer, Maori ve Auni belli baÅŸlı geleneksel dinler arasında sayılabilir. Geleneksel dinlerde bazı ortak kavramlar vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

 

              Yüce Tanrı: Geleneksel dinlere göre Tanrı göğün en yüksek katında bulunur. Varlıkları yaratır; doÄŸa olaylarını, ruhları ve diÄŸer tanrıları yönetir.

​

             

             Mana: Toplum tarafından önemli görülen bitki, hayvan, aÄŸaç, taÅŸ gibi nesnelerde; Sihirbaz,  kabile reisi vb. kiÅŸilerde bulunduÄŸuna inanılan doÄŸaüstü güçtür. Manaya sahip olduÄŸuna inanılan ÅŸeylere fetiÅŸ denir. Zincir, kolye, muska, biblo, maskot vb. ÅŸeyler fetiÅŸ olarak görülen nesnelere örnek verilebilir.

​

             

             Tabu: Mana gücüne sahip olduÄŸuna inanılan ÅŸeyler tabudur. Yani dokunulmazdır, kutsaldır, sihirbazlar, hekimler, kabile reisleri, cenaze vb. hep tabu olarak görülür.

 

             

             Totem: Kabile halkının kan bağı ile baÄŸlı olduÄŸuna inandığı, deÄŸer verdiÄŸi, bitki, hayvan vb. doÄŸaya ait unsurları ifade eder. Totem, dokunulmaz kabul edilir.

 

             

              Åžaman: Manaya sahip olduÄŸuna ve ruhlarla baÄŸlantı kurduÄŸuna inanılan kiÅŸilere verilen addır. Geleneksel dinlere göre ÅŸaman, ruhlara egemen olabilir.

 

               

               Efsane: Tanrıları; dünyanın ve evrenin yaratılması, ateÅŸin elde edilmesi gibi olayları konu edinen hikâyelerdir. Bunlar kuÅŸaktan kuÅŸaÄŸa sözlü olarak aktarılır.

 

             

               Büyü: Bir amaca ulaÅŸmak, doÄŸaüstü güçlerin yardımını saÄŸlamak, onların desteÄŸini almak amacıyla yapılan gizli iÅŸlem ve uygulamalardır. Büyücüler tarafından yapıldığına inanılır.

​

               

               Ayin: Dinî kuralların belirli ritüellerle uygulanmasıdır. Geleneksel dinlerde ayin, genellikle belli bir düzen içerisinde dans edilerek yerine getirilir.

bottom of page