top of page

2.1. İnanç

           Bütün ilahî dinlerde evrenin yaratıcısı olan, her şeye gücü yeten, eşi ve benzeri bulunmayan Yüce Tanrı inancı vardır. Örneğin İslamiyete göre Allah; eşi, benzeri, dengi olmayan, hiçbir şeye ve hiç kimseye ihtiyaç duymayan yüce bir varlıktır.

           

           Yahudilikte Tanrı, Yehova veya Elohim olarak adlandırılır. O birdir, eşi ve benzeri yoktur.Her şeyi yaratmıştır. Onun adı boş yere ağza alınmaz. Hristiyanlıkta ise Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tan oluşan üçlü bir tanrı inancı benimsenmiştir. Buna göre Baba Tanrı’yı, Oğul Hz. İsa’yı ifade eder. Kutsal Ruh’un da Tanrı ile aynı özden olduğuna inanılır.

İlahî dinlere göre uçsuz bucaksız evren Allah tarafından yaratılmıştır.

         Hinduizm, Sihizm, Taoizm, Şintoizm gibi dinlerde de tanrı inanışı vardır. Ancak bunlardan Sihizm ve Taoizm tek tanrılı dinlerdir. Şintoizm ve Hinduizm ise çok tanrılıdır.

 

         İslamiyet başta olmak üzere bütün ilahî dinler insanlara peygamberler aracılığıyla bildirilmiştir. Yahudilere Hz. Musa, Hz. Davud, Hz. Süleyman vd. peygamber olarak gönderilmiştir. Hristiyanlığın peygamberi Hz. İsa, İslam dinini insanlara açıklayıp öğreten de son peygamber Hz. Muhammed’dir.

       

         Kur’an-ı Kerim’de İslam dininin peygamber inancı şöyle ifade edilir: “Peygamber Rabb’inden kendisine indirilene iman etti, müminler de (iman ettiler). Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve paygamberlerine iman ettiler. Allah’ın peygamberlerinden hiçbiri arasında ayrım yapmayız.… dediler.”(3) Bu ayete göre, Yüce Allah tarafından gönderilen bütün peygamberlere inanmak dinî bir yükümlülüktür. 

 

        Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyette öldükten sonra dirilme, yaptıklarından hesaba çekilme yani ahiret inancı vardır. Yahudilere göre ölenler Şoel adı verilen bir yere gidecek ve burada hayatlarını kederli bir şekilde sürdüreceklerdir. 

 

        Hristiyan inancına göre ise ahirette Hz. İsa başkanlığında büyük bir mahkeme kurulacak, iyi kimseler cennete, kötülük edenler ise cehenneme gideceklerdir. Burada, dünyada yaptıkları kötülüklerin cezasını çekeceklerdir

 

         İlahî dinler içerisinde en açık ve anlaşılır ahiret inancı İslamiyette vardır. Buna göre dünya ahiretin tarlasıdır. İnsan dünyada iyi, kötü, faydalı, zararlı ne yaparsa yapsın ahirette mutlaka onun karşılığını görecektir.

 

         Hinduizm, Budizm, Sihizm gibi dinlerde somut bir ahiret inancı yoktur. Bu dinlerde ruh göçü (reenkarnasyon) inancı vardır. Buna göre kişi öldükten sonra ruhu başka bir varlıkta yaşamaya devam eder.

 

         İslam’a göre dünya hayatının bir amacı vardır. İnsan bu dünyada Yüce Allah’ın varlığına ve birliğine inanıp ona ibadet etmelidir. Kendine ve topluma faydalı olmayı ilke edinmeli, salih ameller işlemelidir. Hayatının amacının farkına varmalıdır. 

İzleyelim

bottom of page