top of page



BAYBURT ÜNİVERSİTESİ
İLAHİYAT FAKÜLTESİ
1.2.Hint Dinleri
Hinduizm
Hint dinlerinin en önemlilerinden biri Hinduizmdir. Hinduizm kavramı daha çok Batılılar tarafından kullanılır. Hintliler kendi dinlerini Sanathana Dharma (öncesiz ve sonrasız din ) olarak adlandırırlar. Bu din, MÖ 1500 yıllarında Avrupa’dan gelerek Hindistan’a göç eden Ârilerin inanç ve gelenekleriyle yerli halkın inançlarının birbirine karışması sonucu ortaya çıkmıştır.(3) Hinduizm, çok tanrılı bir dindir. Bu dinde Brahma, ViÅŸnu ve Åživa olarak adlandırılan üçlü bir tanrı inancı vardır. Hinduizme göre toplum, her biri tanrı Brahma’nın bedeninden yaratıldığına inanılan sınıflara ayrılmıştır.
Kast sistemi adı verilen bu dört sınıf ÅŸunlardan meydana gelir:
1. Brahmanlar (Din adamları ve rahipler)
2. KÅŸatriyalar (Hükümdar ailesi ve askerler)
3. Vaisyalar (Tüccarlar, esnaf ve çiftçiler)
4. Sudralar (İşçiler ve sanatkârlar)

Hinduizm de Ganj nehri kutsal kabul edilir.
Hinduizmde geniÅŸ bir kutsal kitap koleksiyonu vardır. Vedalar, UpaniÅŸatlar, Brahmanalar, Manu Kanunnamesi ve Ramayana Destanı bunların baÅŸlıcalarıdır. Yoga, karma ve reenkarnasyon Hinduizme ait önemli kavramlardır. Yoga, insanın maddi ve manevi yönünü (beden ve zihnini) bir araya getirerek iradesine hâkim olma çabasıdır. Karma; bir sebep sonuç yasasıdır. Reankarnasyon inancına göre insan geçmiÅŸte ne yapmışsa gelecekte onu görecektir. Reenkarnasyon kavramı ise ruh göçü anlamına gelir. Buna göre öldükten sonra insanın ruhu baÅŸka bir bedende yaÅŸamaya devam eder. Kötülük yapanların ruhu daha aÅŸağı kastta, iyi olanların ruhları ise daha üst bir sınıfta dünyaya gelip yaÅŸamaya devam eder…(1) Ruh göçü karma yasasının doÄŸal bir sonucudur

Hintliler ineÄŸi kutsal sayarlar. Onu yer ve gök âleminin anası kabul ederler. İneÄŸe hiç dokunmaz, zarar vermezler. Bu hayvanın etini de yemezler. Hinduizme mensup kimseler ölülerini gömmeyip yakarlar. Küllerini de kutsal saydıkları Ganj Nehri’ne dökerler. Bu sayede ölen kiÅŸinin günahlardan kurtulduÄŸuna inanırlar. Yılın belli zamanlarında Ganj Nehri’ne gidip yıkanırlar.
NOT:
Hinduizmde "karma"denilen neden-sonuç yasasına göre insan geçmiÅŸte yaptıklarının karşılığını baÅŸka bir bedende tekrar dünyaya gelerek görecektir.
Kast Sistemi
SavaÅŸan Prensler ve Askerler
Rahipler ve Bilginler
İşçiler ve Köleler
Çalışan Esnaf ve Çiftçiler
Sınıflandırma Dışında Kalanlar,Hor Görülenler
Budizm
Hindistan’da yaygın olan dinlerden biri Budizmdir. Bu din, MÖ VI. yüzyılda Buda’nın düÅŸünceleri doÄŸrultusunda ortaya çıkıp yaygınlaÅŸmıştır. Buda’nın asıl adı Siddhartha Gautama (Sidarta Gotama)’dır. Hindistan’ın kuzeydoÄŸusunda yaÅŸayan Sakya kabilesine mensup zengin bir ailenin çocuÄŸu olarak dünyaya gelmiÅŸtir. 29 yaşına geldiÄŸinde dilencilik yapan bir keÅŸiÅŸin düÅŸüncelerinden etkilenerek içinde yaÅŸadığı zengin saray ortamını terk etmiÅŸ; inziva hayatı yaÅŸamaya baÅŸlamıştır.(1) Nerenjara Nehri kıyısında bir aÄŸacın altında aydınlanmış, ilhama kavuÅŸmuÅŸtur. Bu nedenle de kendisine aydınlanan, ilhama kavuÅŸan anlamında Buda denmiÅŸtir.

Buda Heykeli
Budist İnançları
Buda'nın Efsanevi Yaşamı
4 Gerçek
8 Dilimli Yol
Nirvana
Kutsal Kitaplar
Buda’nın öÄŸretisine göre nirvanaya ulaÅŸmak için sekiz dilimli yolu izlemek gerekir. Bunlar; doÄŸru söz, doÄŸru davranış, doÄŸru geçim, doÄŸru yargı, doÄŸru kanaat, doÄŸru anlayış, doÄŸru düÅŸünce ve doÄŸru niyettir. Budizm inancının temelini üç cevher olarak da isimlendirilen; Buda’ya sığınırım, Dhamma’ya sığınırım, Sangha’ya sığınırım ifadesi oluÅŸturur. Her Budistin bu ifadeleri söylemesi gerekir. Budizmde belirgin bir tanrı anlayışı yoktur. Buda hayattayken kendisinin tanrı olmadığını sık sık vurgulamıştır. Ancak zamanla farklı kültür ve inançların etkisiyle Budistler Buda’yı tanrı olarak kabul etmiÅŸlerdir.(1) Buda putlara tapınmayı reddettiÄŸi hâlde onun heykellerini yapmışlardır. Budizmde ibadet, evlerde veya tapınaklarda bulunan Buda heykelleri önünde dua edilerek yerine getirilir. Budizm dininin Buda zamanından kalma herhangi bir kutsal kitabı yoktur. Ancak Buda’nın sözleri onun ölümünden sonra yazılmış, bu çerçevede oluÅŸan metinler Tipitaka (üç sepet) olarak adlandırılmıştır.

Budizme Göre;
Tanrı İnancı.....................................................................?
İbadet Yeri......................................................................?
Kutsal Metinleri...............................................................?
Caynizm
Hindistan’da yaygın olan belli baÅŸlı dinlerden biri Caynizmdir. Bu din, MÖ 599-517 yılları arasında yaÅŸamış olan Mahavira’nın görüÅŸleri doÄŸrultusunda ortaya çıkmıştır. Bilge bir kiÅŸi olan Mahavira 30 yaşındayken evini ve ailesini terk edip toplum hayatından uzaklaÅŸmıştır. O, inzivaya çekilip züht hayatı yaÅŸadığı için Caynistler de zahitliÄŸe önem vermiÅŸlerdir. KargaÅŸadan uzak, sakin bir ÅŸekilde yaÅŸamayı tercih etmiÅŸlerdir. Mahavira, Hinduizmdeki kast sistemine ve din adamlarının otoritesine karşı çıkmıştır.

Sihizm

Sihizm, XVI. yüzyılda Guru Nanak’ın düÅŸünceleri doÄŸrultusunda ortaya çıkmıştır. Guru Nanak MÖ 1469-1539 yılları arasında yaÅŸamıştır. Guru Nanak, Hinduizmdeki yozlaÅŸmaya, kast sistemine ve din adamlarının otoritesine karşı çıkmıştır.
Dünyanın birçok bölgesiyle birlikte Hindistan’da yaygınlaÅŸmakta olan İslam dininden etkilenmiÅŸtir. Böylece o, Hint toplumuna ait bazı dinî uygulamaları, örf ve âdetleri İslamiyetin ilkeleriyle birleÅŸtirmeye çalışmıştır. Çok tanrı inancını reddetmiÅŸ, İslam’da olduÄŸu gibi tek tanrı inancını savunmuÅŸtur. Guru Nanak tarafından ortaya konan dinî ilkelerin bütününe Sihizm, bu dinin mensuplarına ise Sih adı verilmiÅŸtir.
bottom of page